Käsityökauppoja Hgin keskustassa


Edit 8.4.2018: En päivitä tätä listaa enää, joten julkaistut tiedot ovat voineet muuttua. Ilmoittele, jos haluat ottaa listan vaikkapa omalle blogillesi ylläpidettäväksi, tarvetta tuntuu kuitenkin olevan :)

Ajattelin avustaa hieman Helsingissä vierailevia käsityöihmisiä parilla kauppavinkillä. Kaupunkilomailu on omasta mielestänikin hauskaa ja aina hauskempaa on, jos siihen saa yhdistettyä kivoja kauppavisiittejä!

En väitä itse tuntevani kaikkia mahdollisia erikoisliikkeitä, joten jos/kun tiedät muita kuin mainitsemiani, hihkaise ihmeessä, niin lisään todella mielelläni listalle! Tässä keskitytään siis nimenomaan Helsingin keskustan liikkeisiin.
Helsingin keskustaan saapuvien askartelusta kiinnostuneiden kannattaa mielestäni suunnata Mannerheimintien Forum -kauppakeskuksen puolelle ja sinne Forumin taakse

Sinellillä on kaksi myymälää aivan vierekkäin aivan Forumin takana Yrjönkadun ja Simonkadun kulmassa. (Lähes vastapäätä on maamerkkinä Hiljaisuuden kappeli.) Kulmamyymälässä on enemmän paperiaskartelutarvikkeita ja viereisessä liikkeessä sitten kaikenlaista muuta (massa-askartelua, decoupagea, lankoja, askartelukankaita), mutta eniten koruaskartelua. 

Askarelli sijaitsee hyvin lähellä Sinellin liikkeitä, Scandic Hotel-rakennuksen toisella reunalla. Siellä on askartelutarvikkeita laidasta laitaan ja esim. kotimaisen Charlotta-merkin tarvikkeita. Jonkin verran myös nukkekotiaskartelutarpeita olen ollut näkevinäni.

Tästä kun jatkaa matkaa seuraavaan kortteliin eli edelleen Mannerheimintieltä poispäin, päätyy Fredrikinkadulle ja sieltä hyvin läheltä Kampin kauppakeskusta löytää Hobbypoint-askartelukaupan. Täällä on hyvin laaja valikoima kaikenlaista: mosaiikkitarpeita, kankaanpainantaa (mm. hyvä valikoima ”blanko” paitoja, essuja, kasseja, tiskirättejä ym..), korutarvikkeita, massa-askartelua, nallen ja nuken tekotarpeita, paperitarvikkeita, mangatusseja jne jne. Myös trikookuteita ja joitakin lankoja, puikkoja, sapluunoita. Alakerta täynnä pienoismallitarvikkeita ja myös nukkekotiaskartelumateriaaleja. Väittäisin, että täältä löydät mihin vain askarteluun ainakin jotakin. 

Samaa Fredrikinkatua kun jatkaa etelään päin (eli vastakkaiseen suuntaan Kampin kauppakeskuksesta), löytyy askarteluliike Meder. Täällä painopiste on enemmän posliinimaalauksessa ja decoupagessa, mutta kaikenlaista muuta hyödyllistä ja ilahduttavaa löytyy myös, myös koriste-esineitä. Posliinimaalauskurssejakin täällä tietääkseni järjestetään.
EDIT: Meder on muuttanut 2016 osoitteeseen Lönnrotinkatu 16, lähellä entistä sijaintia kyllä.

Muita täysin askarteluun keskittyneitä liikkeitä en edes tiedä Helsingin ydinkeskustassa olevan. Kertokaa ihmeessä jos tiedätte! 
Kaipaatko lankoja?

Aivan Sinellien vieressä, osoitteessa Simonkatu 12, sijaitsee lankakauppa FiinaNeule.


Hieman pidemmälle jos jaksat reippailla, voit kääntyä Annankadulle Kampista poispäin ja kääntyä Ratakadulla vasemmalle ja jatkaa kunnes tulet kulmalle, jossa sijaisee Menita –lankaliike.

Snurre –lankaliike sijaitsee nykyään Kampissa, Malminrinteessä (1 B).


Lankoja ja kuteita löytyy myös Taito Shop Helskystä Kauppatorin reunalta. 

Jos suuntaan Töölöön Jäähallille päin, siinä lähellä sijaitsee Kirstikki Mannerheimintiellä. Siellä on valikoima neulelankoja ja tarvikkeita, ompelukoneiden lisäksi.

Jälleen poiketen aivan ydinkeskustasta, Hakaniemessä sijaitsee Vihreä Vyyhti lankamyymälä. Omaa maahantuontia ja neulemallejakin näyttää nettisivuilla olevan.
Kaipaatko kankaita?

Kangasliikkeet ovat minulle hieman vieraampia, mutta muutamien sijainnin tiedän, valikoimasta ja sen sellaisesta taas en osaa sanoa juuri mitään. 

Keskustan ainoa Eurokangas löytyy Kluuvin kauppakeskuksen takaa, Yliopistonkadulta. Siellä olen kyllä käynyt ja valikoima on laaja ja itseäni ilahduttavia löytölaarejakin on. 


Kangaskauppa Materials sijaitsee ihan näppärästi samalla suunnalla kuin nuo Sinellit, eli myös Yrjönkadulla. Samaa katua (hotelli Tornin mutkan kautta) pidemmälle etelään tulee ennen pitkää vastaan Villisilkki –kangaskauppa ja käsitykseni mukaan on arvokankaisiin erikoistunut paikka. Tämä sijaitsisi sitten jo melko lailla samalla suunnalla jos käyt keskustan Menita-lankakaupassa. Nappitalo sijaitsee Villisilkin naapurissa, valikoima näyttää hullun hyvältä: erilaisia nappeja hyllytolkulla, nauhoja, vetoketjuja, ompelumerkkejä, solkia... Tosiompelijattaren must.

Hakaniemen Kauppahallissa sijaitsee Punainen Lanka, jossa mm. nappeja, vetoketjuja ja nauhoja.


Mistä tahansa Marimekon liikkeestä löytyy tietysti heidän kankaitaan, esim. Kampin kauppakeskuksessa tai Kauppakeskus Galleria Esplanadista.


(ps. Google-haussa Helsingin keskustan kangaskaupoissa edelleen vilahtaa Holger Kivi. Se ei kuitenkaan enää sijaitse Fredrikinkadulla, en tiedä onko jossain kauempana nykyään.)

Ompelukoneita ja saumureita, tarvikkeita niihin ja sen sellaista löydät kangaskauppa Materialsin läheltä, Eerikinkadulta,  liikkeestä Erkin Sauma & Tikki. Ihan ydinkeskustasta poikettaessa Töölön suuntaan, löytyy vastaavia tarvikkeita siis Kirstikki -liikkeestä Mannerheimintieltä.

Edit: Alla olevalle listalle lisätty myös Etu-Töölössä sijaitseva Kangaskauppa Inkuri, lukijan vinkin mukaan!

Muut yleisliikeet
Stockmannilta luulisi löytyvän kaikkea, mutta askartelutarvikkeet sieltä kyllä puuttuvat. Käsityöosastoa ei taida myöskään enää olla. Akateemisesta löytyy taiteilijatarvikkeita (kellarikerros) ja hyvä valikoima käsityökirjoja (2. kerros) ja –lehtiä (1. kerros), mutta varsinaista askartelutarvikeosastoa ei ole, jos nyt lasten sormivärejä ei lasketa ja niitähän ei nyt lasketa…

Enemmän tuuria on sen sijaan Suomalaisessa Kirjakaupassa (esim. Kolmen sepän aukiolla tai Kampin kauppakeskuksen pohjakerroksessa), paperiaskartelutarvikkeita löytyy jo jonkin verran ja tietysti käsityökirjoja.


Kampista voit löytää jotain askarteluun sopivaa myös Tigerista (myös pohjakerroksessa) ja Clas Ohlsonista (3.krs). 

Mainitsemieni erikoisliikkeiden käyntiosoitteet 
(linkit nettisivuille kun klikkaat nimeä)
Askarelli   - Annankatu 35
Sinelli    -    Simonkatu 10 / paperi Yrjönkatu 38  /  korut & muut 
Materials   - Yrjönkatu 25                     
Meder     -   Lönnrotinkatu 16     
Menita    -   Ratakatu 1                     
Erkin Sauma & Tikki  - Eerikinkatu 4 
FiinaNeule  -  Simonkatu 12              
Hobbypoint  -   Fredrikinkatu 61               
Eurokangas  -    Yliopistonkatu 5          
Villisilkki    -     Yrjönkatu 12-14          
Nappitalo  - Yrjönkatu 12      
Snurre       -   Malminrinne 1 B  
Taito Shop Helsky - Eteläesplanadi 4
Kirstikki - Mannerheimintie 49 (Taka-Töölö)
Vihreä Vyyhti - Toinen Linja 1 (Hakaniemi)
 Punainen Lanka - Hakaniemen Kauppahalli, 2. krs (Hakaniemi)

Kangaskauppa Inkuri  - Arkadiankatu 19 D

KangaskapinaKampinkuja 2

* Tietoja päivitetty Marraskuussa 2017*

10 kommenttia:

 1. FiinaNeule on muuten tällä hetkellä muuttoaikeissa (ja heillä nyt muuttoale päällä, myös netissä), mutta en ole vielä selvittänyt minne...Kerron kun kuulen!

  VastaaPoista
 2. Kiitos, juuri tällaista listaa etsin!

  VastaaPoista
 3. Hyvä lista! Lisäisin kangaskauppalistalle vielä Arkadiankatu 19 D -osoitteessa sijaitsevan Inkurin. Paljon kivoja puuvillakankaita ja tosi söpöjä lastenvaatekankaita. Kannattaa myös tsekata kellarin alennushyllyt, olen löytänyt laadukkaita villakankaita sieltä 70 % alennuksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Kiitos vinkistä! Inkuri lisätty listalle ilman muuta.

   Poista
 4. Stockalta ei saa enää ainakaan lankoja, ovat tainneet lopettaa samalla koko käsityöosaston. Olin suunnittelemassa omaan blogiin jotain samankaltaista listaa kaupoista, mutta ei mun enää tarvitse, kun tämä kerran on jo olemassa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stockan käsityöosasto tosiaan taitaa olla mennyttä. Olen unohtanut päivittää tänne! Korjaan tuonne ylös.

   Poista
 5. Kiitos! Olen saanut mitä tarvitsin.

  VastaaPoista

Ilahdun kovasti kommenteista, kiitos! -- Thanks for any comments!