6.5.2014

Käsityökauppoja Helsingissä [Shops for crafters in Helsinki]Näin kesän ja lomien kynnyksellä ajattelin avustaa hieman Helsingissä vierailevia käsityöihmisiä parilla kauppavinkillä. Kaupunkilomailu on omasta mielestänikin hauskaa ja aina hauskempaa on, jos siihen saa yhdistettyä kivoja kauppavisiittejä!


En väitä itse tuntevani kaikkia mahdollisia erikoisliikkeitä (ja itse liikun enemmän Kampin suunnalla), joten jos/kun tiedät muita kuin mainitsemiani, hihkaise ihmeessä, niin lisään todella mielelläni listalle! Tässä keskitytään siis nimenomaan Helsingin keskustan liikkeisiin.

p.s.tämä blogikirjoitus lisätty omaksi välilehdekseen/sivuksi, jotta on jatkossa helpompi löytää. Teen päivitykset jatkossa suoraan sinne / 12.5.2014
Helsingin keskustaan saapuvien askartelusta kiinnostuneiden kannattaa mielestäni suunnata Mannerheimintien Forum -kauppakeskuksen puolelle ja sinne Forumin taakse

Sinellillä on kaksi myymälää aivan vierekkäin aivan Forumin takana Yrjönkadun ja Simonkadun kulmassa. (Lähes vastapäätä on maamerkkinä Hiljaisuuden kappeli.) Kulmamyymälässä on enemmän paperiaskartelutarvikkeita ja viereisessä liikkeessä sitten kaikenlaista muuta (massa-askartelua, decoupagea, lankoja, askartelukankaita), mutta eniten koruaskartelua. 

Askarelli sijaitsee hyvin lähellä Sinellin liikkeitä, Scandic Hotel-rakennuksen toisella reunalla. Siellä on askartelutarvikkeita laidasta laitaan ja esim. kotimaisen Charlotta-merkin tarvikkeita. Jonkin verran myös nukkekotiaskartelutarpeita olen ollut näkevinäni.


Tästä kun jatkaa matkaa seuraavaan kortteliin eli edelleen Mannerheimintieltä poispäin, päätyy Fredrikinkadulle ja sieltä hyvin läheltä Kampin kauppakeskusta löytää Hobbypoint-askartelukaupan. Täällä on hyvin laaja valikoima kaikenlaista: mosaiikkitarpeita, kankaanpainantaa (mm. hyvä valikoima ”blanko” paitoja, essuja, kasseja, tiskirättejä ym..), korutarvikkeita, massa-askartelua, nallen ja nuken tekotarpeita, paperitarvikkeita, mangatusseja jne jne. Myös trikookuteita ja joitakin lankoja, puikkoja, sapluunoita. Alakerta täynnä pienoismallitarvikkeita ja myös nukkekotiaskartelumateriaaleja. Väittäisin, että täältä löydät mihin vain askarteluun ainakin jotakin. 


Samaa Fredrikinkatua kun jatkaa etelään päin (eli vastakkaiseen suuntaan Kampin kauppakeskuksesta), löytyy askarteluliike Meder. Täällä painopiste on enemmän posliinimaalauksessa ja decoupagessa, mutta kaikenlaista muuta hyödyllistä ja ilahduttavaa löytyy myös, myös koriste-esineitä. Posliinimaalauskurssejakin täällä tietääkseni järjestetään.


Muita täysin askarteluun keskittyneitä liikkeitä en edes tiedä Helsingin ydinkeskustassa olevan. Kertokaa ihmeessä jos tiedätte! 
Kaipaatko lankoja?

Annankadulla, edelleen samalla puolella Mannerheiminteitä liikuttaessa, sijaitsee pieni lankakauppa FiinaNeule. Täällä saat mukavaa palvelua. Voit myös istahtaa selailemaan ohjelehtiarkistoa jos inspiraatiota kaipailet.


Hieman pidemmälle jos jaksat reippailla, voit jatkaa Annankatua Kampista poispäin ja kääntyä Ratakadulla vasemmalle ja jatkaa kunnes tulet kulmalle, jossa sijaisee Menita –lankaliike. Täälläkin on mukavasti valikoimaa (Menitan liike Espoon Soukassa on sen sijaan ihan mieletön aarreaitta ja sinne melkein kannattaa asianharrastajan reissata kauempaakin. Lankamaailma Oulunkylässä on myös laaja valikoimaltaan, mutta ei ihan Menita Soukan veroinen mielestäni kuitenkaan. Menitassa Soukassa on myös laaja matonkude/trikookudevalikoima).


Hieman sivuun aivan ydinkeskustasta jos olet valmis menemään, ja etenkin jos olet käymässä Hietalahden kirpputorilla / kauppahallissa, siinä lähistöllä sijaitsee Snurre –lankaliike. Täällä en ole itse käynyt, mutta vaikuttaa mukavalta. Tämä on omalla käyntilistallani!


Novita LankaDelikin voi olla kiinnostava, melko lähellä Kampin kauppakeskusta ja tuota Fredrikinkatua. Täälläkään en ole itse käynyt vielä.


Lankoja ja kuteita löytyy myös Taito Shop Helskystä aivan Senaatintorin kupeesta. 

Jos suuntaan Töölöön Jäähallille päin, siinä lähellä sijaitsee Kirstikki Mannerheimintiellä. Siellä on valikoima neulelankoja ja tarvikkeita, ompelukoneiden lisäksi.

Jälleen poiketen aivan ydinkeskustasta, Hakaniemessä sijaitsee Vihreä Vyyhti lankamyymälä. Omaa maahantuontia ja neulemallejakin näyttää nettisivuilla olevan. Täälläkään en vielä itse käynyt, mutta pitää ehdottomasti vierailla.
Kaipaatko kankaita?

Kangasliikkeet ovat minulle hieman vieraampia, mutta muutamien sijainnin tiedän, valikoimasta ja sen sellaisesta taas en osaa sanoa juuri mitään. 


Keskustan ainoa Eurokangas löytyy Kluuvin kauppakeskuksen takaa, Yliopistonkadulta. Siellä olen kyllä käynyt ja valikoima on laaja ja itseäni ilahduttavia löytölaarejakin on. Joskus olen joutunut jonottamaan leikkausapua toodella pitkään, mutta en tiedä onko se ollut poikkeustilanne vai pysyvä riesa.


Kangaskauppa Materials sijaitsee ihan näppärästi samalla suunnalla kuin nuo Sinellit, eli myös Yrjönkadulla. Samaa katua (hotelli Tornin mutkan kautta) pidemmälle etelään tulee ennen pitkää vastaan Villisilkki –kangaskauppa ja käsitykseni mukaan on arvokankaisiin erikoistunut paikka. Tämä sijaitsisi sitten jo melko lailla samalla suunnalla jos käyt keskustan Menita-lankakaupassa.

Mistä tahansa Marimekon liikkeestä löytyy tietysti heidän kankaitaan, esim. Kampin kauppakeskuksessa tai Kauppakeskus Galleria Esplanadista.


(ps. Google-haussa Helsingin keskustan kangaskaupoissa edelleen vilahtaa Holger Kivi. Se ei kuitenkaan enää sijaitse Fredrikinkadulla, en tiedä onko jossain kauempana nykyään.)

Ompelukoneita ja saumureita, tarvikkeita niihin ja sen sellaista löydät kangaskauppa Materialsin läheltä, Eerikinkadulta,  liikkeestä Erkin Sauma & Tikki. Ihan ydinkeskustasta poikettaessa Töölön suuntaan, löytyy vastaavia tarvikkeita siis Kirstikki -liikkeestä Mannerheimintieltä.


Muut yleisliikeet
Stockmannilta luulisi löytyvän kaikkea, mutta askartelutarvikkeet sieltä kyllä puuttuvat. Pieni käsityöosasto on (5. krs), jossa on lankoja, kankaita ja ompelutarvikkeita. Akateemisesta löytyy taiteilijatarvikkeita (kellarikerros) ja hyvä valikoima käsityökirjoja (2. kerros) ja –lehtiä (1. kerros), mutta varsinaista askartelutarvikeosastoa ei ole, jos nyt lasten sormivärejä ei lasketa ja niitähän ei nyt lasketa…

Enemmän tuuria on sen sijaan Suomalaisessa Kirjakaupassa (esim. Kolmen sepän aukiolla tai Kampin kauppakeskuksen pohjakerroksessa), paperiaskartelutarvikkeita löytyy jo jonkin verran ja tietysti käsityökirjoja.


Kampista voit löytää jotain askarteluun sopivaa myös Tigerista (myös pohjakerroksessa) ja Clas Ohlsonista (3.krs). 

Forumissa on myös Granit-sisustusliike, jossa jotain pientä askartelu-tuunailutarviketta (kts. aiempi juttuni), heidän pääliikkeensä Mannerheimintien ja Bulevardin kulmalla.

Mainitsemieni erikoisliikkeiden käyntiosoitteet 
(linkit nettisivuille kun klikkaat nimeä)
Askarelli   - Annankatu 35
Sinelli    -    Simonkatu 10 / paperi Yrjönkatu 38  /  korut & muut 
Materials   - Yrjönkatu 25                     
Meder     -   Fredrikinkatu 30      
Menita    -   Ratakatu 1                     
Erkin Sauma & Tikki  - Eerikinkatu 4 
FiinaNeule  -  Annankatu 20               
Hobbypoint  -   Fredrikinkatu 61               
Eurokangas  -    Yliopistonkatu 5          
Villisilkki    -     Yrjönkatu 12-14                  
Snurre       -     Hietalahdenkatu 6 A 1   (lähellä Hietalahden toria)
Novita Lankadeli  -   Malminrinne 1 b 
Taito Shop Helsky - Aleksanterinkatu 26
Kirstikki - Mannerheimintie 49 (Taka-Töölö)
Vihreä  Vyyhti - Toinen Linja 1 (Hakaniemi)


This blog post is also on its own page - I'll be updating the info there in the future / 12.5.2014


List of craft shops in central Helsinki (click the name for a link to their website)
Askarelli   - Annankatu 35      (various crafting supplies)  
Sinelli    -    Simonkatu 10 (paper crafts)  Yrjönkatu 38  (other crafts) these two shops are right next to each other, right behind Forum shopping centre
Materials   - Yrjönkatu 25    (fabrics)                        
Meder     -   Fredrikinkatu 30   (various crafting supplies, incl. porcelain painting)    
Menita    -   Ratakatu 1       (yarn)                     
Erkin Sauma & Tikki  - Eerikinkatu 4 (sewing machines etc.)
FiinaNeule  -  Annankatu 20      (yarn)            
Hobbypoint  -   Fredrikinkatu 61  (all kinds of crafting supplies, incl. miniature models)              
Eurokangas  -    Yliopistonkatu 5 (fabrics)                     
Villisilkki    -     Yrjönkatu 12-14    (high quality fabrics)            
Snurre       -     Hietalahdenkatu 6 A 1   (yarn, a bit further from the city center, close to a popular market square Hietalahdentori)   
Novita Lankadeli  -   Malminrinne 1 b  (yarn)             
Taito Shop Helsky - Aleksanterinkatu 26 (yarn etc.)
Kirstikki - Mannerheimintie 49 (yarn, sewing supplies & machines etc. , a bit further from the city center, but easily accessible)
Stockmann holds a small selection of fabrics and yarn on their 5th floor. In Academic bookstore you'll find a nice selection of craft books (2nd  floor) and some craft magazines (1st floor). Some crafting supplies in Suomalainen Kirjakauppa. You can also check out any Marimekko shop for their colourful fabrics (you can find them for example in Kamppi shopping centre or in Galleria Esplanad shopping centre)!

3 kommenttia:

  1. Ihana pieni liike Kirstikki löytyy Mannerheimintie 49:stä. Kotisivutkin löytyvät www.kirstikki.fi. Hyvä palvelu!

    VastaaPoista
  2. Hienoa, kiitos! Lisätään listalle ja pitääpä itsekin käydä.

    VastaaPoista
  3. vaikka Helsingissä asunukkin en ole noita kaikkia löytänyt ;) kiitos vinkistä!

    VastaaPoista

Ilahdun kovasti kommenteista, kiitos! -- Thanks for any comments!