24.9.2016

Sekaisin tiskiräteistä [Mad about dishcloths]

Tiskirättejä virkataan/neulotaan paljon, enkä ihmettele. Ne valmistuvat nopeasti, niissä on hauska testata erilaisia pintoja, niitä on kiva kokeilla eri materiaaleista ja kaiken kruunuksi ne ovat hyödyllisiä. Itse olen tehnyt aiemmin niitä virkaten bambupuuvillasekoitteesta tai neuloen hamppulangasta. Kun sopiva lanka osuu kohdalle, ei niiden tekemistä voi vain vastustaa. 
 
Viime aikaisia valmistuneita on nyt aikamoinen nippu. Valkoisen neuloin puuvillalangasta, mutta merkki ei minulla ole enää tallella. Se oli ns. terapiaprojekti aina oikein neuloen, helppoakin helpompi ja tosi mukava tehdä. Tummanharmaa oli Novitan bambupuuvillasekoitteesta, jota minulla oli vajaa kerä jäljellä aiemmasta erästä. Siihen valitsin puolipylväsvirkkauksen ja reunoihin tein ketjusilmukkakaaret. 

Lähimarketissa ostoskoriini hyppäsi alennuksessa olleita Novitan Cotton Bamboo -keriä (kuinkas ne nyt sillä lailla?) eri väreissä. Tämä lanka (alla) on siis hieman erilaista kuin tuossa tummanharmaassa, sisältää rahtusen enemmän puuvillaa kuin bambu-viskoosia ja on siitä johtuen vähemmän kiiltävä ja vähemmän liukkaan tuntuinen sekä hieman paksumpaakin. 
Inspiraation sain Pinterestissä näkemästäni kuvasta, mutta ohjeen näihin viritin kuitenkin itse. Pylväitä siis neliönä, kulmiin ketjusilmukoita ja seuraavan rivin pylväät virkataan alemman rivin pylväiden väliin. Reunoihin virkkasin rivin kiinteää silmukkaa sekä ketjusilmukkakaaret. Näistä tuli mielestäni oikein nätit, mitäs olette te mieltä?

Kaikki yllä käytetyt langat kestävät 60 asteen pesua ja pesenkin niitä usein. Siksikin on kiva, että niitä on runsaasti. 
 
Hutihommaakin tuli tehtyä, ostin uudenlaista värjättyä hamppulankaa ja tein siitäkin lappusia. Huomasin kuitenkin, että kääks, ne kestävätkin valmistajan mukaan vain 40 asteen pesua ja niistä myös irtosi pikkukarvasia käytössä. Tiskirättinä en siis niitä käytä, vaan niistä tuli pesulappuja! Karheutensa vuoksi ovat oikein oivia siihen ja ajattelin reippaasti vaan pestä kuumemmassa niitäkin, kestävät sitten mitä kestävät. Tuossa vielä kuitenkin poseeraavat tiskiharjan kanssa... (Lanka oli Fibra Naturan Java, ihana ja melko tasainen lanka kyllä muuten, muttei paras idea tiskirätteihin). Nämä on neulottu kulmasta alkaen, hauska ja vikkelä valmitustapa sekin.


Seuraavaksi silmäni on tarttunut toisenlaiseen hamppulankaan (Lanaknitsin Allhemp3), soveltuu tiskirätteihin paremmin. Sitten kun on taas langanhankintabudjetissa tilaa, taidan hankkia sitä...

Jätä ihmeessä kommenttia, jos tästä heräsi jotain ajatuksia. Tikusta, eikun tiskirätistä, oli asiaa tällä kertaa ;)

Kiva, kun kävit!

****
I never seem to get tired of crocheting and knitting dish cloths!  They're so fun and easy to make. I've made some this time from cotton or cotton-bamboo blend. 

 The hemp ones (the last picture) I decided to use as wash cloths instead, the particular yarn was not that good for kitchen purposes after all...
 

2 kommenttia:

  1. Ihania nuo virkatut tiskirätit. Ite teen neulomalla helmineuletta. Hamppulangasta tein kerran, enkä tykännyt, oli liian paksua ja kuivuminen oli hidasta. Nykyisin käytän pelkästään bamburättejä sekä siivouksessa että keittiössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mummo kommentista! Tuo kuivumisasia on kyllä aina kinkkinen. Olen aiemmin tehnyt tiskirätin ohuemmalla hamppulangalla ja se tuntui kyllä nopeammalta kuivumaan kuin nämä tällä kertaa tehnyt. Siinä ongelma oli vain langan epätasaisuus ja välillä oi niin ohutta että ihan katkeili tehdessä. Nuo bamburätit on kyllä olleet ihania käytössä!

      Poista

Ilahdun kovasti kommenteista, kiitos! -- Thanks for any comments!